Svetovni dan shizofrenije

24. maj je bil svetovni dan shizofrenije in ob tej priložnosti smo v podjetju Gedeon Richter zbrali nekaj presenetljivih informacij o tej bolezni.

Shizofrenija je kompleksna nevropsihiatrična bolezen, ki prizadene približno eno od 100 oseb na svetu, tj. približno 80 milijonov bolnikov. Na žalost v večini primerov shizofrenija spremlja bolnika vse življenje, vendar jo je mogoče precej dobro zdraviti s sodobnimi zdravili in podpornimi terapijami, ki se uporabljajo poleg zdravil, kar bolnikom omogoča, da živijo aktivno in smiselno življenje.

Shizofrenija je veliko fizično, socialno in duševno breme ne le za bolnike, temveč tudi za njihove družine. Glede na mednarodno raziskavo, ki jo je družba Richter Gedeon izvedla pred dvema letoma v štirih državah – na Madžarskem, v Rusiji, Bolgariji in na Češkem – je ena najpogostejših težav, da se družinski člani spopadajo s pomanjkanjem informacij, kar je navedla več kot polovica vprašanih. Ne smemo zanemariti tudi socialnih učinkov bolezni: po postavitvi diagnoze se družinski člani znajdejo v bistveno spremenjenem položaju. Dober primer tega je, da šest od desetih sorodnikov težko obdrži službo, finančni položaj skoraj vsake druge prizadete osebe pa se bistveno poslabša.

Eno od glavnih področij družbe Richter je zdravljenje psihiatričnih motenj, zato si nenehno prizadevamo izboljšati kakovost življenja bolnikov z varnimi in učinkovitimi zdravili ter zagotoviti zanesljive informacije za bolnike, negovalce in svojce na spletni strani www.shizofrenija.si, ustvarjeni v ta namen. Na spletu je v angleščini  na voljo tudi nedavna publikacija Candid Book za družinske člane in skrbnike bolnikov s shizofrenijo, ki vam s številnimi praktičnimi nasveti pomaga pri reševanju težkih vprašanj. Ponosni smo, da je zdravilo, ki so ga razvili naši strokovnjaki in je primerno za zdravljenje shizofrenije, zdaj na voljo v večini držav članic Evropske unije, na Madžarskem pa je prejelo nagrado za zdravilo leta.