Svetovni dan shizofrenije obeležujemo 24. maja. Želeli bi osvetliti nekaj najpogostejših zmot in osveščati o tej resni duševni bolezni, hkrati pa zmanjšati stigmo, ki jo prepogosto pripisujemo tej motnji:

– Shizofrenija v življenju prizadene približno enega od 100 ljudi – ni tako zelo redka kot je splošno veljavno.

– Shizofrenije ne smemo enačiti z razcepljeno osebnostjo. Grški prevod za shizofrenijo dobesedno pomeni »razcepljen um«, v resnici pa gre za nezmožnost razlikovanja resničnosti od namišljenosti, saj ljudje s shizofrenijo pogosto vidijo ali slišijo stvari, ki niso resnične, in pogosto verjamejo v nadnaravne, čarobne misli.

– Najpogostejši simptomi shizofrenije so halucinacije in zablode, pogosti pa so tudi otopelost, nemotiviranost in kognitivne motnje.

– Shizofrenije ni mogoče pozdraviti, vendar pa jo je s pravilno izbrano terapijo možno obvladovati.

Nedavna študija, ki jo je izvedla družba Gedeon Richter, je razkrila, da napačne predstave o shizofreniji predstavljajo resen problem tudi za skrbnike obolelih. V raziskavi so odgovarjali skrbniki obolelih v štirih evropskih državah (Madžarska, Bolgarija, Češka in Rusija), ki so – poleg finančnega bremena in izgube službe – izpostavili pomanjkanje informacij kot eno največjih težav za negovalce bolnikov s shizofrenijo. Kar 54% vprašanih je poročalo, da je zanesljive informacije o tej motnji težko najti.

Zdravljenje različnih psihiatričnih motenj je eden glavnih temeljev Richterjevih raziskav; nenehno se ukvarja z razvojem novih zdravil, ki so ne samo učinkovita, temveč tudi izboljšajo funkcionalnost in kakovost življenja bolnikov. Poleg tega Richter na svoji spletni strani https://schizophrenia.life/javno/ nudi zanesljive informacije o motnji, tako bolnikom kot skrbnikom.

Neizmerno smo ponosni na učinkovino za zdravljenje shizofrenije, ki jo je odobrila Evropska agencija za zdravila, in je na Madžarskem prejela nagrado za Zdravilo leta in nagrado Galenus v Nemčiji.